چشم انداز انجمن

بیماری های گوارش وکبد در ایران در کل در حال افزایش اما تغییر هستند . به عنوان مثال سرطان مری از نوع سنگ فرشی و سرطان معده از نوع روده ای  intestinal type)) از بیماری هایی هستند که کم شده اند اما در کنار آن سرطان مری از نوع ادنوکارسینوما و سرطان معده از نوع منتشر (diffuse type ) به خصوص در خانمهای جوان افزایش یافته اند  . تعداد سرطانهای  روده بزرگ و لوزالمعده هم روند فزاینده ای را نشان میدهد . بیمار ی های التهابی روده و بیماری های حرکتی نیز روند صعودی دارند .

در کنار این امکانات تشخیصی و درمانی ما از طریق اندوسکوپی نیز بهبود یافته است . بسیاری از بیماری هایی که در گذشته تنها راه درمانشان  جراحی بود امروزه با روشهای مختلف اندوسکوپی درمان میشوند. به ویژه  بیماران سالمند به درمانهای اندوسکوپی در مقایسه با درمانهای جراحی بسیار بهتر جواب میدهند .

اندوسکوپی از نگاه و نمونه برداری به مشاهده تشخیصی و و درمانی ارتقا یافته است .تخصصی کردن اندوسکوپی و تمرکز بر اندوسکوپی پیش رفته چه در تشخیص و چه در درمان مسیر اینده در بیماری های گوارشی است. به همین دلیل انجمنهای اندوسکوپی چه در سطح جهانی و چه در سطوح ملی و منطقه ای امروزه با اقبال بیشتری روبرو شده اند .

به عنوان مثال انجمن جهانی اندوسکوپی world endoscopy organization که در سال 1962 در کنگره انجمن جهانی گوارش در مونیخ اعلام استقلال کرد از  سال 2010 فعالیتهای خود را گسترش بیشتری داده و بر بهبود کیفیت اقدامات اندوسکوپی و آموزش و توانمند سازی در این عرصه تمرکز بیشتری  یافته است .

جامعه اروپایی اندوسکوپی گوارش  European Society of Gastrointestinal Endoscopy نیز در سال 1964 که در کنگره گوارش اروپا در بروکسل اعلام استقلال کرد،  از سال گذشته یعنی 2022 با استقرار در آلمان فعالیتهای خود را گسترش بیشتری داد .

انجمن آمریکایی اندوسکوپی تاریخچه طولانی تری دارد و در  سال 1941 تاسیس شده و در کنار کالج متخصصان گوارش آمریکا و انجمن گوارش آمریکا اما به طور مستقل موضوعات مرتبط با اندوسکوپی را پیگیری میکند .

تاسیس انجمنهای تخصصی تر را نباید به عنوان مقابله تلقی کرد . همانگونه که یک روز انجمن پزشکان وبعد انجمنهای تخصصی و سپس فوق تخصصی در ایران  شکل گرفتند امروز هم باید با توجه به شرایط علمی جهانی تمرکز بیشتر برای بهبود کیفیت را مدنظر قرار داد . البته رقابت در این جا معنا ندارد و باید با همگرایی ، هم آفزایی  و معاضدت را مبنا قرار داد و  نظیر یک کنسرسیوم علمی عمل کرد  . نحوه مواجهه ما با این قبیل نوآوری هاست که آینده علمی کشور را رقم خواهد زد .

امید است تاسیس انجمن علمی اندوسکوپی ایران گام بلندی در این جهت باشد . این انجمن بنا دارد با تمرکز بر اندوسکوپی پیشرفته چه در بعد تشخیص و چه در بعد درمان فعالیت نماید . انجمن درهای خود را بر روی همه دانش آموختگان رشته فوق تخصصی بیماریهای گوارش و کبد بالغین و کودکان باز میداند . هیچ محدودیتی به جز پرهیز از خود محوری و هیچ تاکیدی به جز تاکید بر کار عالمانه و تاکید بر اخلاق حرفه ای دراین انجمن وجود ندارد . نگاه ما این است که بتوانیم فعالیت های  مرتبط با اندوسکوپی را در کشور عزیزمان بالنده تر از پیش ، جلو ببریم . در این مسیر تلاشهای پیشکسوتان این رشته قطعا سرمایه مهمی است که امکان استقرار لوازم ارتقای آینده را فراهم میکند اما درجازدن در این جهان پر شتاب روا نمی باشد .